Home » Genel » Batarya teknolojisine yatırımların stratejik önemi




Batarya teknolojisine yatırımların stratejik önemi

Batarya teknolojisine yatırımların stratejik önemi

Konuk yazarımız Hikmet Özgözen, Borusan Otomotiv’de Yeni Ürün Geliştirme ve İnovasyon Müdürü olarak görev yapmaktadır.

Teknolojinin ve dijital ürünlerin hayatımızın her alanına girmesiyle elektrik enerjisine olan ihtiyacımız her zamandan daha fazla artıyor. Artık dünyada elektrikli otomobiller hızla yaygınlaşıyor, evlerimizde güneşten elektrik üretip depolayabiliyoruz, akıllı telefonlar, fotoğraf makinaları, tabletler, bilgisayarlarımız, dronelar ve daha da yaygınlaşması beklenen IOT cihazların hepsi elektrikle çalışıyor. Bu ürünlerin bir diğer ortak özelliği ise, enerjilerini bataryalarında depoladıkları elektrikten temin etmeleri. Son kullanıcıya yönelik olan bu cihazların yanı sıra endüstriyel alanda da şarj edilebilir batarya kullanımı oldukça yaygın. Bunlara örnek olaraksa telekomünikasyonda kullanılan baz istasyonlarını, veri merkezlerindeki UPS cihazlarını, depo ve fabrikalardaki elektrikli forkliftleri, sağlık alanında seyyar hasta bakım ve tetkik cihazlarını, askeri alandaysa insanlı ve insansız hava ve yer taşıtlarını verebiliriz.

Pazar çok büyük ve devasa yatırımlar yapılıyor

Görüldüğü gibi günümüzde birçok dijital ve elektrikli cihaz bataryaya ihtiyaç duymakta ve bu ihtiyacın artarak devam etmesini bekleyebiliriz. Frost & Sullivan’ın yaptığı Global Endüstriyel Batarya Pazarı araştırmasına göre endüstriyel müşteri pazarı 2016’da 13,4 milyar dolar büyüklüğe ulaştı ve yıllık ortalama %7,5 oranında büyüyerek 2023’te 22,3 milyar dolara ulaşacak. Pazarın sadece bu segmenti bile oldukça büyük ve cazip görünse de çarpıcı gelişme elektrikli otomobil bataryalarında gerçekleşecek.

Forbes’ta yayınlanan makalaye göre 20 yıl içerisinde elektrikli otomobil batarya pazarı 240 milyar dolar hacme ulaşacak. Öngörü şu şekilde: Bugün dünyada 100 milyon adet otomobil satılıyor ve 20 yıl içerisinde bunların en az %40’ı elektrikli olacak. Eğer otomobil adetleri hiç artmasa ortalama birim batarya fiyatının 6000 dolar olduğu durumda pazarın bu büyüklüğe ulaşması işten bile değil. Bu dönüşümün farkında olan ve söz sahibi olmak isteyen firmalar devasa yatırımlar yapıyorlar.

Tesla ve Panasonic 2014’te yıllık kapasitesi 35 GWh olan bir tesis kuracaklarını duyurduğunda dünyadaki toplam lityum iyon kapasitesi 50 GWh’den daha azdı. Pazardaki en büyük oyuncalar Panasonic, AESC, LG Chem, BYD, detaylı >>>

Alıntının kaynağı: Webrazzi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*