Gıda ve tarım endüstrilerinin atıklarını yeşil yapı malzemelerine dönüştüren girişim: Ottan
Ocak 25, 2024 | Posted by SiberBulucu.Com under Genel |
|
Geçtiğimiz 7-8 yıl içerisinde 50’den fazla organik atıkla çalışarak, binlerce farklı malzeme denemesi yapan Ottan ekibi, bu denemeler sonrasında edindiği bilgi birikimi ve deneyim sayesinde şu anda, dünyanın her yerindeki farklı organik atıklarla çalışarak, istenen ve beklenen teknik ve görsel özellikleri sağlayabilecek durumda.
Malzeme geliştirme sürecinde herhangi bir altyapı kullanmayan ekip, malzemenin üretim teknolojisinin geleneksel üretim yöntemleriyle tamamıyla olmasa da kısmi alanlarda benzerlikler gösterdiğini söylüyor. Bunun dışında herhangi bir hazır ürün ya da üretim altyapısı kullanılmadığının ise altı çiziliyor.
Rakamlarla Ottan’ın çevresel etkileri
Girişim, çevreye ve ekonomiye çok büyük ve güçlü bir pozitif etki yaratıyor. Ottan malzemeler ortalama yüzde 85’i organik atık içeriyor. Üretimlerinde, geleneksel malzemelere göre yüzde 95 daha az enerji tüketiliyor. Üretilen her malzeme için yüzde 80 daha az karbon ayak izi bırakılıyor. Her 100 metrekarelik üretimde yaklaşık 650 kilogram atık bertaraf edilmiş oluyor. Ottan malzemelerin üretiminde neredeyse hiç su tüketilmiyor.
Yılda 3,5 milyon ton gıdanın atık olduğu düşünülüyor. Bu miktarın sadece 1 tonu Ottan teknolojisi ile ileri dönüştürüldüğünde, geleneksel malzemelere ikame olarak üretilecek malzemenin, benzer miktarlarda doğal kaynağın korunmasını sağlayabileceği ve 4,5 ton civarında karbon salınımının önlenebileceği belirtiliyor.
Ottan’ın gelir modeli
Bugüne kadar yakın çevre ve melek yatırımcılardan küçük çapta yatırımlar alan girişim, devamlılığını öz finansman ile sürdürüyor. B2B gelir modeli ile çalışan Ottan’ın ana müşteri portföyünü mimarlar ve tasarımcılar oluşturuyor. Ek olarak global marka ve firmaların tasarım ofisleri ile de projeler yapılıyor; ayrıca malzeme geliştirme tarafında endüstriyel firmalara yeşil dönüşüm danışmanlığı sağlanıyor.
Ottan’ın rakipleri arasında, geleneksel malzeme firmaları dışında dünyada
Endüstri atıklarını geri dönüştürmek ve bu atıklardan yeşil yapı malzemesi üretmek, çevresel sürdürülebilirliği artırmak ve kaynakları etkin bir şekilde kullanarak atık yönetimini iyileştirmek için kritik bir öneme sahip. Günümüzde artan endüstriyel faaliyetlerle birlikte ortaya çıkan atıklar, doğal kaynakları tüketirken aynı zamanda çevreye de zarar veriyor. Bu nedenle, atıkların doğaya zarar vermeden değerlendirilmesi ve kullanılması, hem çevre dostu bir yaklaşımı benimsemek hem de doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunmak açısından hayati önem taşıyor.
Ayşe Yılmaz’ın hayata geçirdiği Ottan da bu alanda öne çıkan girişim. 2016 yılında tohumları atılan ve prototipleri üzerinde çalışılmaya başlanan girişim, şimdilerde 7 kişilik çekirdek ekibiye detaylı ⇒
Alıntının kaynağı: Webrazzi