Home » Genel » 4 maddeyle e-ihracat nasıl yapılır?




4 maddeyle e-ihracat nasıl yapılır?

4 maddeyle e-ihracat nasıl yapılır?

Konuk yazarımız Nurettin Özdoğan, Gelin Pırlanta‘nın Genel Müdürü olup, Türkiye’deki markalara e-ihracat ve Amazon’da satış üzerine danışmanlık vermektedir.

Bu yazının başına tam oturacakken, telefonuma Fortune dergisinden bir mesaj geldi. Çin’in 11 Kasım Bekarlar Günü’ndeki online alışveriş çılgınlığı hakkındaydı. Başta Tmall ve Taobao olmak Alibaba’nın e-ticaret sitelerinde ilk 3 dakikada 1,5 milyar dolarlık alışveriş yapılmış. Kampanyanın sonunda 25 milyar dolarlık satış olmuş Alibaba sitelerinde. 1 günlük ciro bu!

TÜSİAD’ın Nisan’da yayınladığı E-Ticaret Raporu’nda, Türkiye e-ticaret hacmi 17,5 milyar TL. (3.5-4 milyar Euro). Bu rakam Almanya’da 86 milyar euro, Fransa’da 82 milyar euro, Rusya’da ise 21 milyar euro! Türkiye e-ticaret pazarı hala küçük, sadece Çin’in bekarlar gününün 4’te 1’i diyebiliriz. E-ticaret büyüyor büyümesine ama bu büyüme maalesef hepimize yetmiyor.

Doların çok yükselmesi, e-ticaret’in hacminin perakendeye göre çok daha düşük olması, ölçeğin yeterli olmaması gibi sebepler Türk şirketlerinin “Yurtdışına e-ihracat nasıl yapabiliriz?” sorusuna cevap aratır oldu.

E-ihracat bugün daha çok konuşulur hale geldi.

Peki, ürünümüzü e-ihracat yoluyla nasıl yurt dışına satarız?

Bu bir yazıyla anlatılmayacak kadar geniş bir konu. Ancak birkaç maddeyle siz Webrazzi okuruna farklı bir perspektif sunabilmeyi amaçlıyorum.

  • Pazaryerleri üzerinden ürün satabilirsiniz.

Dünyanın her yerinde e-ticaret’in önemli bir kısmı pazaryerleri üzerinden gerçekleştiriliyor. Başta Amazon olmak üzere hem global hem de o ülkenin lokal pazaryerlerinde mağaza açıp ürün satabilirsiniz. Tabii bu kolay bir şey değil, ama engelleri aşıp azımsanmayacak şekilde ürünlerini bu kanalda e-ihracat yapan birçok Türk şirketi var. Globalde; Amazon, Ebay, Walmart, Jet.com, Rakuten, Etsy gibi sitelerde kendi mağazanızı açabilirsiniz. Ortadoğu’da Souq, Fransa’da Cdiscount, Almanya’da Zalando, Rusya’da Ozan.ru sadece bir çırpıda saydığımız lokal e-ticaret siteleri.

Burada her yere saldırmaktan ziyade tek bir yere odaklanmanızı öneririm, çünkü bazıları uluslararası tedarikçi kabul ediyor, bazıları Avrupa şirketi ya da Vergi Numarası istiyor. Herbirininin dinamikleri, müşteri kitlesi, kategorileri çok farklı. Başarı için iyi analiz edip, öyle girmek şart!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*