Faydalı İnternet Bulucusu...
“İsimlerimiz sosyal statümüzü ya da görünüşümüzü etkiliyor mu?” sorusu farklı disiplin dallarının uzun zamandır ilgilendiği bir konu. Nitekim bu yönde yapılan araştırmaların sonuçlarına göre yanıt: Evet.
Araştırmacılar 10 yıllardır, isimlerin kişiler üzerindeki etkilerini inceliyorlar. Sonuçlar ise isimlerimizin meslek seçimimizi, yaşadığımız yeri, kiminle evlendiğimizi, aldığımız okul notlarını, hangi hisse senedine yatırım yaptığımızı etkileyebildiğini ortaya koyuyor.
Dahası çok istediğiniz bir okuldan aldığımız kabul belgesi , hayalini kurduğunuz işe kabul edilmemiz, grup çalışmalarında yüksek performans göstermemizden bile ismimiz sorumlu olabilir.
Psikoloji dünyası bunu “örtülü benlikçilik etkisi” kavramı ile açıklıyor. Bu etkiye göre kişiler, kendilerine yakın olanı seçiyorlar ve kendi yansımalarını başkalarında görmeyi seviyorlar. Mesela, pazarlama dünyasında Nutella ya da Coca Cola gibi markaların ürün etiketlerine kişi isimlerini yazarak, tüketicide kişisel bir pazarlama deneyimi sunması bu konuya yönelik güçlü bir örnek olabilir.
Ancak bildiğiniz üzere isimler yaşadığımız toplum, çağa göre değişiklik gösterirken, popülariteleri toplumsal, ekonomik, sosyo-kültürel gibi bir çok olgunun ekseninde değişiklik gösteriyor. Mesela, çılgınlık seviyesine gelebilecek Facebook(Meksika), IKEA (İsveç), Adolf Hitler ve Usama Bin Ladin (Almanya), Paris (İsviçre) gibi farklı isimlerin bir bebeğe verilmesi farklı ülkelerde yasak olabiliyor.
E-ticaret devi Amazon‘un akıllı ev asistanı Alexa ise bugünlerde isim konusunda bir dönemin sonunu getiriyor gibi görünüyor. Zira, ABD’de Alexa, Alexas gibi isimler son yıllarda hızla popülaritesini kaybediyor.
Maryland Üniversitesi profesörlerinden Sosyolog Philip N. Cohen bu konuyu mercek altına alması ile ortaya çıkan ilginç detaylar Alex ve Alexas gibi isimlerin Amerikan toplumunda artık eskisi kadar kabul görmediğini ortaya çıkarıyor.
Amerikan Sosyal Güvenlik İdaresi’nden temin edilen veriler, 1990’larda popüler olmaya aday olan isimlerden biri olan Alexa’nın, 2015’de her 1000 bebekten 6’sına verildiğine tanık oluyoruz. Ancak Amazon’un sanal asistanı Alexa’nın pazara sunulması ve pazarda yaygınlaşmasının ardından bu oranın 2016’da hızlı bir düşüş detaylı >>>
Alıntının kaynağı: Webrazzi
SiberBulucu.Com © 2019... ALL RIGHTS RESERVED... SiberBulucu.Com dış linklerdeki ve kaynaklardakı içerikler, alıntılar için sorumlu değildir!...
Gizlilik politikası