Home » Genel » Biyoteknoloji girişimi Nanomik’in 2014’te başlayan hikayesi




Biyoteknoloji girişimi Nanomik’in 2014’te başlayan hikayesi

Buse Berber Örçen, henüz lisans üçüncü sınıfta girişimcilikle ilgili etkinliklere katılıyordu. Hatta küçük bir ekip ile o dönem fonksiyonel gıdalar üzerine çalışmalar yapıyordu. Başka bir girişimde çalışıyodu. TÜBİTAK‘ın lisans öğrencileri için açtığı 2209 projesine başvurmuş, ekmek küflenmesini engellemek için nanopartikül geliştirmişti. Bu projenin çıktıları iyi gelince Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘nın Tekno Girişim Sermayesi Desteği‘ne başvurmuş, bu destekle girişimci, Nisan 2014’te Nanomik şirketinin temellerini atmış oldu.

Molekül paketliyor

Nanomik kendisini ham madde şirketinden ziyade, bir teknoloji şirketi olarak tanımlıyor. Doğada doğal olarak bulunan ama dayanıksız olduğu için ticarileşemeyen her türlü doğal molekülü kimyasal aktifler kadar dayanıklı hale getirecek bir taşıma sistemi geliştirdi. Çünkü bugün kimyasal bir aktifin raf ömrü beş yıla kadar uzanırken doğal bir ürün ikinci aydan itibaren bozuluyor. Bunun nedeni ise çoğu uçucu moleküller ve UV, oksidasyon gibi etmenlere karşı dayanıksız olmaları.

Nanomik, ‘kapsülleme teknolojisi’yle bunları kürecikler içine koyup küçük küçük paketliyor. Bu sayede ürünün raf ömrü uzuyor. Peki bu neyi sağlıyor: Buse Berber Örçen konuyla ilgili şöyle konuşuyor: “Baharatlar çağların başından beri ürünlerin kalitesini koruyabilmek yani bozulmasını engellemek için kullanmışlar. Ama günümüzde çoğunlukla aroma için kullanılıyor. Çünkü içindeki bitkisel moleküller çok hızlı biçimde uçuyor. Biz doğal molekülleri günümüzde her sanayide kullanabilecek kadar güçlü hale getiriyoruz.”

Öncelikli amaç tarım sektörüydü

Teknoloji geliştirdikten sonra şirketin öncelikli amacı narenciye, üzüm, domates ve çilek gibi tarım ürünlerinde laboratuvar ve ön pilot çalışmalarına başladı. Seçtiği bazı üniversitelerle birlikte seçtiğimiz belirli ürünler dikeyinde ortak pilot çalışmaları devreye soktu. Bunu bir iş modeli haline getirdiler.

Ürün konumlamasını yaptıktan sonra Food Supply denilen kısımda market, restoran gibi yerlerdeki meyveleri korumak için geniş spekturumlu bir ürün ortaya çıktı. Orada da ürün grubunda ikinci bir sayfa açıldı. 2019’da Nanomik’in faaliyetlerini Tarım ve Food Supply Chain diye ikiye ayırdı. Şu an satışta dört ürün yakın zamanda sekiz ürün piyasaya girecek. Şirketin detaylı >>>

Alıntının kaynağı: Webrazzi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*