Elektronik Ticarette Bildirim Yükümlülüğüne dair yasal düzenleme
| Ağustos 12, 2017 | Posted by SiberBulucu.Com under Genel |
|
Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliği bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bir Webrazzi TV programı HukukiWeb‘in yapımcılarından Av. Şebnem Ahi yeni tebliğle ilgili bilmeniz gerekenleri yazdı.
11 Ağustos 2017 günlü ve 30151 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ sadece internet üzerinden mal veya hizmet satışına yönelik sözleşme yapılmasını veya sipariş verilmesini sağlayan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıları kapsamaktadır.
Elektronik posta, telefon araması, kısa mesaj veya elektronik ortamda doğrudan iletişime imkân veren benzeri bireysel iletişim araçlarıyla yapılan elektronik ticareti kapsamamaktadır.
Tebliğ’de sayılan kayıt ve bildirim yükümlülüklerinin başlama tarihi 1 Ocak 2018 olup 31 Ocak 2018’de sona erecektir. Geçiş süreci içinde Kayıt ve Bildirim Sistemi olan ETBİS’in kurulmuş olması beklenmektedir. Tebliğde yer alan tanıma göre Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS): Hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların kayıt altına alınması, elektronik ticaret verilerinin toplanması, bu verilerin işlenerek istatistiki bilgilerin üretilmesi amacıyla Gümrük Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan bilgi sistemidir.
Tebliğde, ETBİS denilen ve yukarıda tanımı verilen sisteme kayıt olma zorunluluğu bulunanlar ise şöyledir: a) Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar. b) Aracı hizmet sağlayıcılar. c) Yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar.
ETBİS’e kayıt olmak için sisteme bazı bilgilerin sisteme girilmesi gerekecektir: Bunlar a) Gerçek veya tüzel kişi tacirler için MERSİS numarası ve vergi kimlik numarası, esnaf ve sanatkârlar için T.C. kimlik numarası ve vergi kimlik numarası. b) Elektronik ticaret veya aracılık faaliyetinde bulunulan mobil uygulama ve alan adı.
Tebliğ’in 6. Maddesine göre e-ticaret siteleri ETBİS’e kayıt olduktan sonra aşağıdaki konularda sisteme bildirimde bulunmalıdırlar:
- Tebligata elverişli KEP adresi.
- Elektronik ticaretin türü.
- Elektronik ticaret dışındaki ticari faaliyetleri.
- Elektronik ticaret ortamında sunulan mal ve hizmetlerin türü.
- Elektronik ticaret ortamında sunulan ödeme yöntemleri.
- Elektronik ticaret ortamında detaylı >>>
Alıntının kaynağı: Webrazzi
